Ωτοβελονισμός

Η θεραπευτική μέθοδος του ωτοβελονισμού, σε αντίθεση με τον κλασικό βελονισμό ως μια από τις μορφές θεραπείας της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής, είναι πολύ πιο πρόσφατη. Μόλις το 1950 ο Ιατρός Paul Nosier στην πόλη Λυών παρατήρησε μια περίεργη ουλή στο χείλος της ρίζας της ανθέλικας στα αυτιά των ασθενών. Γρήγορα έμαθε ότι αυτή η ουλή οφειλόταν σε καυτηριασμό με σκοπό τη θεραπεία της ισχιαλγίας και μάλιστα με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Κατά τη διάρκεια των επόμενων δεκαετιών ακολούθησε μια εκτενής σειρά ερευνών που οδήγησε στη χαρτογράφηση των βελονιστικών σημείων μόλις το 1980. Σύμφωνα με την Γαλλική Σχολή στο πτερύγιο του αυτιού έχουμε μια απεικόνιση όλοι του ανθρώπινου σώματος υπό τη μορφή εμβρύου στην ενδομήτρια ζωή. Έχουμε δηλαδή μια απεικόνιση με το σκεπτικό μικροσυστημάτων. Κάτι αντίστοιχο δηλαδή με τον Κορεάτικο Βελονισμό (Su – Jok) όπου έχουμε μια απεικόνιση στην παλάμη και στο πέλμα ή ακόμα και στην ρεφλεξολογία.

Η διάγνωση στη Γαλλική σχολή ωτοβελονισμού στηρίζεται στην ψηλάφηση για την ανεύρεση επώδυνων σημείων με τη βοήθεια συσκευών ανίχνευσης. Δηλαδή όταν υπάρχει κάποια παθολογία του ανθρώπινου σώματος ανιχνεύονται ζώνες αυξημένης ευαισθησίας στην περιοχή του πτερυγίου του αυτιού.

Σε αντίθεση με την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική, η Γαλλική Σχολή ωτοβελονισμού στηρίζεται σε επιστημονικά δεδομένα που έχουν να κάνουν με την νευροφυσιολογία και την νευροανατομία του ωτός. Παράλληλα, από το 1956 επισήμως, αν και υπάρχουν αναφορές αντιπροσώπευσης οργάνων στο αυτί από το 1888 ξεκινάει και ο κινέζικος ωτοβελονισμός στηριζόμενος στις αρχές της παραδοσιακής κινέζικης ιατρικής (μεσημβρινοί, πέντε στοιχεία, ενεργειακή εξισορρόπηση).

Στο Κέντρο Βελονισμού Οράσεως ακολουθούμε τους κανόνες διάγνωσης και θεραπείας που στηρίζονται στην αρχή των πέντε στοιχείων και της ενεργειακής εξισορρόπησης.  Εφαρμόζουμε θεραπείες ωτοβελονισμού σε συνδυασμό με σωματοβελονισμό με στόχο το βέλτιστο αποτέλεσμα.

Οι ενδείξεις του κινέζικου ωτοβελονισμού είναι οι ίδιες με αυτές του σωματοβελονισμού. Για τη θεραπεία χρησιμοποιούνται: ηλεκτρικός διαδερμικός βελονισμός, ωτικό μασάζ, μικροσφαιρίδια μεταλλικά ή άλλα υλικά όπως κόκκοι ρυζιού , μικροβελόνες ημιμόνιμες, με τη χρησιμοποίηση των οποίων επιτυγχάνουμε συνεχή ερεθισμό, διέγερση του σημείου.

Είναι μια μορφή θεραπείας η οποία σε συνδυασμό με σωματοβελονισμό έχει εξαιρετικά αποτελέσματα σε θεραπείες διαφόρων μορφών εξαρτήσεων (αλκοόλ, κάπνισμα, βουλιμία, ναρκωτικές ουσίες, εξάρτηση από φάρμακα όπως οι βενζοδιαζεπίνες).

Ίσως η πιο γνωστή μορφή θεραπείας με ωτοβελονισμό (στην οποία ο γιατρός του κέντρου μας κ. Πανγιώτης Δριμάλας είναι πιστοποιημένος) είναι το πρωτόκολλο ΝΑΔΑ με τη χρήση τριών έως πέντε βελόνων και στα δύο αυτιά. Να διευκρινιστεί εδώ ότι στις συνδυαστικές θεραπείες μας χρησιμοποιούμε το ένα μόνο αυτί εναλλάξ. Το πρωτόκολλο ΝΑΔΑ αναπτύχθηκε σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο για να αντιμετωπίσει την αχαλίνωτη χρήση οπιούχων αλλά εξελίχθηκε σε θεραπευτικό εργαλείο.  Είναι μια μορφή ομαδικής, κατά κύριο λόγο μη λεκτικής θεραπείας, με σκοπό την αποκατάσταση της ψυχικής υγείας σε μεγάλες ομάδες πληθυσμού μετά από φυσικές καταστροφές ή τρομοκρατικές ενέργειες. Στην πρόσφατη ιστορία έχει χρησιμοποιηθεί εκτενώς με θετικότατα αποτελέσματα μετά από το καταστροφές που προκλήθηκαν από σεισμούς ή τσουνάμι  καθώς και την καταστροφή των δίδυμων πύργων στην Αμερική.