Ημικρανία

Η ημικρανία είναι μια χρόνια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες  μέτριες  έως έντονες κεφαλαλγίες, που συχνά συνοδεύονται από μια σειρά συμπτωμάτων. Τα συμπτώματα αυτά είναι  ναυτία, εμετός, φωτοφοβία, αυξημένη ευαισθησία σε δυνατούς ήχους , έντονο σπασμό των μυών του αυχένα κόπωση, εφίδρωση, διάρροια ή δυσκοιλιότητα, οπτική αύρα που μπορεί να εξελιχθεί σε ημικρανία (παροδική  απώλεια μέρους του οπτικού πεδίου),  θολή όραση. Συνήθως  η κεφαλαλγία  είναι ετερόπλευρη  (δηλαδή επηρεάζει το μισό μέρος του κεφαλιού) και στο ένα τρίτο των ασθενών εκδηλώνετε με αύρα.

Όταν ο πόνος διαρκεί πάνω από 72 ώρες  χαρακτηρίζεται χρόνια ημικρανία και η συχνότητα εμφάνισης των κρίσεων ποικίλει από λίγες στη διάρκεια ζωής ενός ατόμου έως και αρκετές  κατά την διάρκεια μίας εβδομάδας ή ακόμα και καθημερινά για κάποιες ημέρες ή εβδομάδες. Οι αιτίες που τις πυροδοτούν είναι πολλές όπως το stress, η πείνα, η κούραση, η έμμηνος ρύση, διάφορες τροφές κτλπ. Υπάρχει σημαντική συσχέτιση με κληρονομικότητα καθώς και με περιβαλλοντολογικούς παράγοντες , όπως ο καιρός, ο ήλιος και η υγρασία.

Σε πρωτοεμφανιζόμενες τέτοιας μορφής κεφαλαλγίες είναι απαραίτητο να αποκληθούν παθολογικές καταστάσεις όπως κροταφική  αρτηρίτιδα , αθροιστική κεφαλαλγία, γλαύκωμα, μηνιγγίτιδα και υπαραχνοειδής αιμορραγία.

Η Δυτική Ιατρική  στοχεύει στην αντιμετώπιση κατά κύριο λόγο του πόνου ή της μείωσης της συχνότητας των κρίσεων. Τα φάρμακα που συνήθως χρησιμοποιούνται είναι αναλγητικά όπως μη στεροειδή-αντιφλεγμονώδη ή συνδυασμός ακεταμινοφαίνης και ακέτυλο σαλικυλικο οξέος και καφεΐνης και τριπτάνες Είναι γνωστές λίγο πολύ  σε όλους οι παρενέργειες των παραπάνω φαρμάκων.

Ο βελονισμός είναι η πιο αποτελεσματική μορφή θεραπείας. Συμφώνα με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας (WHO) οι ημικρανίες κεφαλαλγίες είναι από τις κυρίως παθήσεις στις οποίες ο βελονισμός έχει εξαιρετικά αποτελέσματα. Μέσω μιας σειράς συνεδριών με βελονισμό δεν αντιμετωπίζουμε μόνο τον πόνο. Επιτυγχάνουμε θεραπεία και ο ασθενής μπορεί να απαλλαχτεί για πολλούς μήνες, χρόνια ή και για πάντα από την παρουσία των ημικρανιών. (Προσωπικά στο ιατρείο μου έχω καθημερινά τέτοιου είδους αποτελέσματα και αποδείξεις)

Αυτά τα εξαιρετικά αποτελέσματα του βελονισμού στην θεραπεία των ημικρανιών οφείλονται στο ότι ως ολιστική  θεραπεία αντιμετωπίζει κάθε  φορά με διαφορετικό τρόπο τον ασθενή, λαμβάνοντας υπόψη τις ακόλουθες καταστάσεις:

  • Σε πια περιοχή εμφανίζετε ο πονοκέφαλος (μετωπιαία, πλάγια, κορυφή του κεφαλιού ημιακά ).
  • Πως περιγράφετε ο πόνος ( αμβλύς, έντονος, με ταχεία εξέλιξη,, ασφυκτικός, εκρηκτικός)
  • Πότε εμφανίζεται ( πρωί-βράδυ, ξυπνάω με κεφαλαλγία, κοιμάμαι με κεφαλαλγία)
  • Τι τον βελτιώνει ( η άσκηση, η ηρεμία, το φαγητό)
  • Έχει σχέση με την περίοδο (εμφανίζεται πριν την έναρξη, κατά την διάρκεια ή στο τέλος της περιόδου; )

Επίσης εκτός από την θεραπεία με βελονισμό παρέχονται συστάσεις  που αφορούν αλλαγές στον τρόπο ζωής, το διαιτολόγιο  καθώς και ψυχολογικές παρεμβάσεις απαραίτητες για μια ολοκληρωμένη και με μακροχρόνια αποτελέσματα θεραπεία.