Δυσμηνόρροια

Δυσμηνόρροια

Δύο από τα σημαντικότερα προβλήματα, που αφορούν κορίτσια στην εφηβεία καθώς και νεαρές γυναίκες έως και την ηλικία της εμμηνόπαυσης, είναι η δυσμηνόρροια και οι διαταραχές εμμήνου ρύσεως.

H Δυσμηνόρροια, δηλαδή η επώδυνη εμμηνορρυσία, μπορεί να εμφανισθεί κατά την εφηβική ηλικία, χωρίς κάποια προϋπάρχουσα πάθηση (πρωτοπαθής δυσμηνόρροια) ή να εμφανισθεί πολύ αργότερα στην ενήλικη ζωή, οπότε συνήθως υπάρχει κάποια παθολογική αιτία (δευτεροπαθής δυσμηνόρροια).

Τα συχνότερα συμπτώματα είναι: ήπιο βάρος χαμηλά στην κοιλιά, έντονοι πόνοι (που κάποιες φορές αναγκάζουν το κορίτσι να απουσιάζει από το σχολείο και να απέχει από κάθε σωματική δραστηριότητα). Ο πόνος μπορεί να είναι ρυθμικός, με τη μορφή κράμπας, μπορεί να αντανακλά στη μέση, στην πλάτη, στο στομάχι, ή και στα πόδια και γίνεται πολύ πιο έντονος όταν η ροή του αίματος είναι στο αποκορύφωμά της. Επίσης ορισμένα κορίτσια εμφανίζουν: ναυτία, τάση για εμετό, πονοκέφαλο, διάρροιες.

Η αντιμετώπιση από τη Δυτική Ιατρική στοχεύει κυρίως στην αντιμετώπιση του πόνου με λήψη φαρμάκων (αντιφλεγμονώδη, σπασμολυτικά, και σε βαρύτερες περιπτώσεις αντισυλληπτικά) τα οποία πιθανώς να έχουν σημαντικές παρενέργειες.

Η φαρμακευτική αντιμετώπιση έχει διάρκεια πολλά χρόνια και δεν αντιμετωπίζει την κυρίως αιτία του προβλήματος.

Στη θεραπεία μέσω του Βελονισμού γίνονται δύο βασικές ερωτήσεις στην ασθενή:

α) ποιες μέρες του κύκλου υπάρχει μεγαλύτερη αιμορραγία

β) ποια μέρα του κύκλου εμφανίζεται ο εντονότερος πόνος.

Βάσει των απαντήσεων, ακολουθούμε δύο διαφορετικούς τρόπους αντιμετώπισης, επιτυγχάνοντας πλήρως εξατομικευμένη θεραπεία.

Στη μία περίπτωση, η θεραπείες διαρκούν τρεις έως τέσσερις μήνες και πραγματοποιούνται στις 10 μεσαίες ημέρες του κύκλου. Σε αυτό το διάστημα των δέκα ημερών γίνονται τρεις (3) έως τέσσερις (4) συνεδρίες.

Με αυτή τη μορφή θεραπείας με Βελονισμό, έχουμε βελτίωση τον πρώτο μήνα, περαιτέρω βελτίωση το δεύτερο μήνα και πλήρη θεραπεία τον τρίτο μήνα.

Στην περίπτωση στην οποία η ένταση του πόνου έχει άμεση συσχέτιση με την ένταση της αιμορραγίας, η διάρκεια της θεραπείας είναι πάλι τρεις έως τέσσερις μήνες και απαιτείται μία συνεδρία την εβδομάδα. Και πάλι έχουμε προοδευτική βελτίωση, η οποία τελικά οδηγεί στην θεραπεία του προβλήματος.