Κατάθλιψη

Κατάθλιψη

Το άγχος-stess και η κατάθλιψη είναι από τις πιο συχνές ψυχιατρικές διαταραχές. Εμφανίζονται κυρίως στις γυναίκες με μια συχνότητα διπλάσια από ότι στους άνδρες.

Το άγχος χαρακτηρίζεται από συναισθήματα όπως: φόβος, ανασφάλεια, κρίσεις πανικού.

Η κατάθλιψη, η οποία μπορεί να είναι ιδιοπαθής ή αντιδραστική, εκδηλώνεται με συναισθήματα κενότητας, δυστυχίας, βαθιάς θλίψης, απώλειας ελπίδας και σε πολύ προχωρημένα στάδια, σκέψεις αυτοκτονίας. Η κατάθλιψη πλήττει περίπου 121.000.000 ανθρώπους σε παγκόσμιο επίπεδο, κάθε χρόνο και έχει προβλεφθεί ότι έως τα τέλη του 2020 θα αποτελεί τη δεύτερη κύρια αιτία της επιβάρυνσης της υγείας  του πληθυσμού παγκοσμίως.

Η κατάθλιψη και το άγχος είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπισθούν. Παρά την τεκμηριωμένη αποτελεσματικότητα των αντικαταθλιπτικών, αγχολυτικών και της ψυχοθεραπείας, τα ποσοστά υποτροπής των θεραπευόμενων πλησιάζουν το 50%.

Αυτό οφείλεται κυρίως  στο υψηλό κόστος της ψυχοθεραπείας, στο γεγονός ότι πρόκειται για θεραπεία που απαιτεί πολλά χρόνια, καθώς και στις παρενέργειες των φαρμάκων (κυρίως όσο αφορά τη διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής).

Υπάρχουν πολλές δημοσιευμένες μελέτες, οι οποίες επιβεβαιώνουν ότι τα αποτελέσματα του Βελονισμού, σε συνδυασμό με παράλληλη θεραπεία με ψυχολόγο, πλεονεκτούν έως και 50% σε σύγκριση με τη θεραπεία μόνο με ψυχοθεραπεία.

Επίσης, έχουν γίνει μελέτες για αντιμετώπιση της κατάθλιψης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όταν δεν μπορούν οι γυναίκες να λάβουν φαρμακευτική αγωγή ή και κατά τη διάρκεια της γαλουχίας (επιλόχειος κατάθλιψη) με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

 

Στον Παραδοσιακό Κινέζικο Βελονισμό αντιστοιχίζουμε τα πέντε (5) στοιχεία με τα κύρια συναισθήματα (χαρά, θυμός, στεναχώρια, λύπη, φόβος).

Βάσει του είδους των συμπτωμάτων, εστιάζουμε στο συναίσθημα (όταν τα συμπτώματα είναι σωματικής φύσεως) ή στο σώμα (όταν τα συμπτώματα είναι συναισθηματικής φύσεως).

 

Επίσης με το Βελονισμό έχουμε τη δυνατότητα να παρέχουμε εξατομικευμένη αντιμετώπιση για το άγχος ή για τη φοβία.

Λαμβάνουμε υπόψη παράγοντες όπως το εάν πρόκειται για φόβο στο σκοτάδι, αρρωστοφοβία, φόβο θανάτου, κλειστοφοβία, αγοραφοβία, φοβία στα έντομα, φόβο επιθετικότητας, φόβο της εξουσίας, απώλεια ευκαιριών, παράνοια, καχυποψία.

Τέλος, με το Βελονισμό αντιμετωπίζουμε κλινικές εκδηλώσεις με -κατά κύριο λόγο- ψυχολογικό υπόβαθρο, όπως είναι η ινομυαλγία, βουλημία, υπερφαγία, γαστρεντερικές διαταραχές.

 

Αναφορικά με το stress, που όλοι καθημερινά βιώνουμε, μπορούμε με το Βελονισμό να επιτύχουμε θεαματικά γρήγορα (πολλές φορές από την πρώτη συνεδρία) πρωτόγνωρο αίσθημα ηρεμίας, ανακούφισης, χαλάρωσης (νιώθουμε σα να μας έχει φύγει βάρος από πάνω μας) παρεμβαίνοντας σε εξειδικευμένα βελονιστικά κέντρα (συνδυασμός σημείων, σημεία συνάντησης των μεσημβρινών).