Αϋπνία

Ο όρος αυπνία περιγράφει μια διαταραχή ύπνου, δηλαδή δυσκολία κάποιου να κοιμηθεί ή να παραμείνει κοιμισμένος όσο το επιθυμεί ή όσο είναι απαραίτητο για την διατήρηση καλής υγεία.  Αυτή η διαταραχή ύπνου έχει ως συνέπεια υπνηλία κατά την διάρκεια της ημέρας, χαμηλή ενέργεια, ευερεθιστότητα, κατάθλιψη, αδυναμία συγκέντρωσης.

Η αϋπνία μπορεί να είναι αποτέλεσμα κάποιων παθήσεων ή συμπτωμάτων, όπως χρόνιος πόνος, καρδιακή ανεπάρκεια, υπερθυρεοειδισμός, οισοφαγίτιδα, σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, άπνοια στον ύπνο, ορμονολογικών διαταραχών (εμμηνόπαυση). Μπορεί να οφείλεται σε φάρμακα ή ουσίες π.χ. καφεΐνη, νικοτίνη, αλκοόλ.  Τέλος, μπορεί να έχει σχέση με συνήθειες καθημερινότητας, συνήθως κάποιοι  μαθητές, φοιτητές διαβάζουν αργά το βράδυ διότι θεωρούν ότι είναι πιο αποτελεσματικό ή κάποιοι εργάζονται νυχτερινές ώρες.

Η Δυτική Ιατρική αντιμετωπίζει το πρόβλημα της αϋπνίας με χορήγηση χαπιών, κατά κύριο λόγο ηρεμιστικών (βενζοδιαζεπίνες) ή υπναγωγών (Zolpidem) με κύριες επιπλοκές τραυματισμούς (λόγω της υπνηλίας κατά την διάρκεια της πρωινής εργασίας), άνοιας και εθισμού.

Σε αντίθεση με την Δυτική Ιατρική, η οποία αντιμετωπίζει την αυπνία ως μια πάθηση ανεξαρτήτου της αιτιολογίας,  η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική μέσω του βελονισμού έχει εξατομικευμένη θεραπεία, με βάση τη μορφή με την οποία εκδηλώνεται κάθε φορά η αϋπνία. Έχει δηλαδή τουλάχιστον οκτώ διαφορετικά πρωτόκολλα θεραπειών, τα οποία και αυτά προσαρμόζονται στην γενικότερη ιδιοσυγκρασία του κάθε θεραπευμένου.  Θα αναφέρω οκτώ διαφορετικές κλινικές εκδήλωσης αυπνίας, κάθε μία από τις οποίες θεραπεύεται με διαφορετικά βελονιστικά σημεία:

α) Χρόνια αϋπνία που οφείλεται σε αναιμία ή ανεπάρκεια της ενέργειας.

β) Ύπνος διαταραγμένος από όνειρο (εφιάλτες).

γ) Πρόβλημα στην έναρξη του ύπνου ( το σώμα είναι κουρασμένο αλλά το μυαλό είναι απασχολημένο) .

δ) Προβλήματα ύπνου καθόλη την διάρκεια της νύχτας.

ε) Ξυπνάει μια συγκεκριμένη ώρα την νύχτα και δεν μπορεί να κοιμηθεί εάν δεν περάσουν δυο με τρεις ώρες.

ζ) Πρόωρη αφύπνιση με στεναχώρια ή ανησυχία.

η) Υπνηλία που συνοδεύεται από χαμηλή εγρήγορση χωρίς βελτίωση μετά τον ύπνο.

θ) Χρειάζεται πολύ ύπνος για να είναι κάποιος ευεργετικός και σε εγρήγορση.

Επίσης εκτός από την θεραπεία με βελονισμό παρέχονται και συστάσεις, οι οποίες αφορούν αλλαγές στον τρόπο ζωής, το διαιτολόγιο καθώς και ψυχολογικές παρεμβάσεις, απαραίτητες για μια ολοκληρωμένη θεραπεία με μακροχρόνια αποτελέσματα.